29.08.2010 » Opdracht volbracht (2/2)

Beste Vrienden,

In aanloop naar de Grote IJsbeerproef te Hazewinkel douchte ik mij nog een ganse week met koud water (overigens goed voor mijn energiefactuur en tevens goed voor het milieu). Ik leefde ook nog een hele week op de goudgele frietjes van Angélique, zowel voor mijn ontbijt (zoals het hoort in een gezonde levensstijl), als voor mijn middag- en avondmaal (M&M?s Choco als dessert en soms M&M?s Crispy; gezonde voeding is namelijk gevarieerde voeding).

nieuws img


Ik was een hele week gefocust, en vastberaden om te slagen in mijn tweede zit. ?Determination is often the first chapter in the book of success.? Frank en Sabine hebben met slechte weersvoorspellingen getracht om mij een hele week te pesten en mij uit mijn lood te slagen, maar dan weten ze nog niet dat dit een averechts effect heeft op Karel Pardaens.

nieuws img


Bij de voorafgaande en overigens verzorgde ?veiligheidsbriefing? (onderkoeling, bliksem, tijdslimieten en ander onheil) werd ons gemeld dat de watertemperatuur op een halve meter diepte nog 20.0°C bedroeg, maar na onze aankomst was dit getal toch gecorrigeerd naar 19.1°C.
Toen we met maar liefst een 35-tal beren (m/v) achteraan de 2 km-lange roeibaan (hopelijk voor niet minder 5 lengtes) in het water sprongen voelde het toch ? en kennelijk ook voor de anderen ? iets frisser aan dan afgelopen week in Damme-Brugge. In vergelijking met het hoopje amateurs van 2 jaar geleden was het deelnemersveld ditmaal een heus ?BK? waard (Olympiër Tom Vangeneugden zou winnen, en die andere Olympiër, Brian Ryckeman (winnaar van vorige week), zou opgeven). Mijn medezwemmers lieten mij echter redelijk ?koud? ? het water zou dat immers al genoeg zijn. Mijn enige zorg, eigenlijk uitdaging, want zo bekeek ik het ook, was doorkomen binnen de tijdslimieten (2u00? aan de 6 km, 2u30? aan de 8 km), en uiteindelijk finishen. Voor die ene dag op het jaar zou een mens eigenlijk liever een dikkerdje zijn.

nieuws img


Maar goed: niet zonder enige trots ? en ik kan me (in alle eerlijkheid) niet meer herinneren dat ik dit nog eens was van een sportieve prestatie ? kan ik u vertellen dat ik geslaagd ben voor mijn tweede zit ! Op het zwemnummer waarin de teddy?s van de ijsberen gescheiden worden mag ik voortaan door het leven als een beer van de tweede categorie ! Alweer uitstekend bijgestaan door mijn coach en zus Ingrid (tussentijden, bevoorrading om de 2 km), kwam ik door aan de 6 km op 1u46? en aan de 8 km op 2u24?. Uiteindelijk heb ik 3u04? onafgebroken, aan één stuk, BEREkoud gehad, maar het laatste waarin ik vandaag goesting had was ? zoals 2 jaar geleden en zoals de helft (!) van het mannelijke deelnemersveld (bij de vrouwen geen énkele opgave !) ? voortijdig aan de kant te gaan zitten. Naar schatting was het water uiteindelijk slechts een graadje warmer dan in eerste zit, maar de omgevingstemperatuur was toen ? zonder zeveren ? ongeveer het dubbele, en het waaide vandaag ? vooral naar het einde toe ? ongemeen hard. Ik was vooral mentaal veel beter voorbereid (zie hoger) dan bij de vorige gelegenheid, en dat - samen met misschien ook die anderhalve kilo extra, toegegeven - heeft het verschil gemaakt. Aankomstbeelden van de meeste ijsberen, die hopelijk nooit daadwerkelijk op YouTube verschijnen, leveren echter altijd even hilarische taferelen op. Hypothermie is het zwarte beest van de opwaterzwemmer ? voor de ene (man) echter al wat zwarter dan voor de andere. Mijn tempoverval in de tweede wedstrijdhelft, en met name in de laatste 2 km, waarin ik door menig medezwemmer voorbijgestoken werd, zegt daarover al iets. Die medezwemmers trainen nochtans vaak niet méér dan ik, zo kon ik opmaken uit mijn peiling vóór en na de wedstrijd. Uiteraard speelt trainingsstatus (?conditie? in de volksmond), en niet alleen het percentage lichaamsvet, een belangrijke rol. Tom Vangeneugden en Brian Ryckeman zijn zeker en vast niet dikker dan Karel Pardaens, maar ze klaren de klus in goed een uur minder: technisch zijn ze moeilijk te evenaren, maar trainingsweken van het vierdubbele aantal kilometers zijn eerder regel dan uitzondering. Mijn (top)?trainingsweken? (iets meer dan 30 km in afgelopen zomermaanden, naar triatlonnormen al ?deftig?) noemen zij nog niet eens ?relatieve rust? (maar voor mij was het genoeg). Eén (kou) en ander (conditie) verklaart dus wel het ?gehark? van mijn laatste 2 km.

nieuws img


nieuws img


Een 10 km openwaterzwemmen kan in menig opzicht de vergelijking doorstaan met het lopen van een marathon: (1) je moet een beetje getraind zijn om eraan te beginnen en enig plezier beleven, (2) de tijden van de toppers vs. de tijden van de (getrainde) recreanten, (3) de spierstijfheid en ?vermoeidheid die optreedt in de laatste 20% van de wedstrijd. Een 10 km openwaterzwemmen verschilt in menig opzicht met het lopen van een marathon: (1) het relatieve verschil tussen mannen en vrouwen is kleiner (ook de vrouwelijke toppers hebben een hoger vetpercentage waardoor ze beter geïnsuleerd zijn tegen de koude en tevens een beter drijfvermogen bezitten), (2) techniek is minstens zo belangrijk als fysiek (?conditie? in de volksmond), (3) tijden in het openwaterzwemmen worden gunstig beïnvloed door een hogere (water- en omgevings)temperaturen, voor marathonlopers is juist het tegenovergestelde aangetoond. De Opwarming van de Aarde indachtig denk ik dus wel te mogen concluderen dat openwaterzwemmen de Sport van de Toekomst is: aan warmte en water zal er geen gebrek zijn in het volgende decennium (?elk nadeel heb zijn voordeel?).

De IJsbeer die zijn onderstel binnen enkele dagen terug eens aan de zwaartekracht gaat blootstellen groet u.


 

Bookmark and Share
© 2003 - 2020 karelpardaens.be

deze pagina werd afgedrukt vanop http://karelpardaens.be/print.php?pg=triatlonfront-full&newsid=243