opmerkingen? print deze pagina search
home
30.04.2011 » Glansrijk verloren, of glansrijk gewonnen?

Beste Vrienden,

Sport is mijn leven; de allereerste 'officiële' tenniswedstrijd is daarin toch wel een mijlpaal, en verdient dan ook een extra blogje. Jawel, de kop is eraf.

Nagenoeg exact 7 maanden geleden had ik voor het eerst een tennisraket in mijn handen, en volgens sommigen was het dan ook te vroeg om nu al aan competitie deel te nemen. Anderen delen die mening dan weer niet: "je leert er veel mee bij". In principe treed je ook aan tegen mensen van hetzelfde niveau, je begint onderaan de ladder. Er is geen reden om te wachten tot je als Federer speelt, want dan speel je nooit. Het is overigens ook maar door te spelen dat je meer plezier aan het spelletje gaat beleven. Ik geef ook wel toe dat een zeker, minimaal technisch niveau belangrijk is om de pret van het spelen niet te zeer te bederven. Mijn opslag is daarin nog een heikel punt: dat was mijn zorg op voorhand, en dat is ook gebleken.

Gelukkig had ik een schitterende tegenstrever, een 35-jarige kerel die met dezelfde filosofie aantrad: "dan speel ik eens tegen iemand anders". Dat weerspiegelde zich ook op tactisch vlak: we hebben allebei met wisselend succes regelmatig risico's genomen, eerder dan steeds het zekere voor het onzekere te nemen. Tijdens de opwarming bleek ook al snel dat we aan elkaar gewaagd zouden zijn op technisch vlak; met uitzondering van de opslag. Daarmee heb ik inderdaad, om het met de woorden van mijn opponent te zeggen, de wedstrijd verloren. Zelfs glansrijk verloren: 6-0, 6-1.

Toch was dit voor mij een bijzonder leerrijke en zelfs prachtige ervaring: "not all that can be counted, counts; not all that counts, can be counted". De laatste dagen voelde ik mij een beetje zenuwachtig worden, maar in de laatste uren ruimde dit gevoel eerder plaats voor blijdschap: "dit is het moment waar ik zo lang naar uitgekeken heb: wedstrijdjes spelen, en vooral 'spelen', spelen voor puntjes !". Het heeft me eigenlijk ook niet veel moeite gekost om met die ingesteldheid te tennissen tijdens de wedstrijd. Enkele keren heb ik tegen mezelf gepraat: "speel alsof je aan het trainen bent op Stade". Volgende keer zou ik me wel nog een beetje meer willen concentreren op bepaalde technische aspecten van mijn fore- en backhand. Ongelooflijk aan hoeveel je kan en moet denken tijdens het tennissen, laat staan een eerste tennismatch.

Ik twijfel nog een beetje over deelname aan tornooien in de volgende weken, maar vermoedelijk ga ik toch aantreden. Ik zou eigenlijk willen dat mijn opslag beter is, en ik zal er zeker en vast nog extra hard op trainen. Ik zou ook, om 'dubbele fouten' te vermijden, kunnen oefenen op een 'zachtere' of 'voorzichtige' tweede opslag, maar zo zit ik niet in elkaar. Ik wil de opslag gewoonweg onder de knie krijgen zoals het hoort. Ik speel niet voor punten; ik speel voor mijn voldoening. Ik ben pas tevreden als het goed is; als ik denk dat ik mezelf ten volle heb ontplooid. Na 7 maanden kan dat onmogelijk het geval zijn. Er staan nog maar 125 uren van 'deliberate practice' op de teller.

Ik vraag me de laatste tijd wel eens af waarom ik zonodig mijn comfortzone steeds moet verlaten, maar ik voel me daarin nu éénmaal niet comfortabel. Ik denk na 4 decades ook niet dat dat het leven is. Het is niet dat ik denk 'dat het leven hard is'. Ik denk wel dat het leven 'werken' is (zegt iemand die ondertussen ook van zijn hobby zijn beroep gemaakt heeft); misschien vooral 'werken aan zichzelf', dus eventueel ook op sportief vlak. In elk geval kan ik me ondertussen al niet meer herinneren dat het allemaal vanzelf gaat, ook niet op sportief vlak. Ik denk dat ik het idee, dat het ooit wél vanzelf zal gaan, ook maar beter meteen uit mijn hoofd zet, zelfs al tracht ik 'to go with the flow'. Stroomopwaarts lijkt me in elk geval geen optie.
Het zou natuurlijk kunnen dat ik over nog eens 4 decades denk dat ik 4 decades geleden de (tennis)bal compleet missloeg.

Hij die ondertussen desalniettemin zoveel mogelijk plezier tracht te beleven aan het werken groet u.

 

Bookmark and Share

 

naar boven


e-visible {new media solutions}